Interview met Lotte Janssen

I

Door: Jozef van de Wijdeven (juli 2019)

Op een mooie zomerdag waarop de mussen van het dak vielen, heb ik een bezoek gebracht aan Lotte Janssen.

Lotte gaat in het nieuwe seizoen van ons koor de directie overnemen van Sead, die we aan het eind van het afgelopen seizoen, zingend (hoe kan het ook anders) hebben uitgezwaaid.

Tijdens dit afscheidsconcert, waarbij Lotte aanwezig was, hebben sommigen van ons al kennis met haar gemaakt. Om die kennismaking voor iedereen wat breder te maken ben ik op die mooie zomerdag naar Arnhem getogen om haar te bevragen. Dat heeft geleid tot het volgende interview.

Wat wil je kwijt over je persoonlijke leven

Gehuwd. Ik ben net twee jaar getrouwd. Dat was op 9 juni. Toen we net hier in Arnhem zijn komen wonen. Weer; want ik kom uit Arnhem. Ik ben er tien jaar weg geweest. Onder andere in Griekenland gewoond. Ik heb mijn huidige man in Brussel leren kennen waar ik muziek heb gestudeerd. Ik was toen drieëntwintig, ben dus laat begonnen. Daarvoor heb ik rechten gestudeerd in Amsterdam. Met als specialisatie mensenrechten. Toen ik daar bijna klaar voor was  heb ik auditie gedaan voor het conservatorium in Brussel. Daar zong ik in de groep One bird Orchestra.

Je bent dus veelzijdig

Ja, ik heb ook nog een jaar Nieuw Grieks gestudeerd. Daar ben ik na een jaar mee opgehouden, dat werd allemaal een beetje te veel. Ik was voor de liefde naar Griekenland vertrokken.

Mijn ex was muzikant. Ik had hem hier bij het conservatorium leren kennen.

Welke specialisatie heb je in je muziekopleiding?

Mijn specialisme is vocale jazz. Daarnaast heb ik als bijvak klassieke zang gestudeerd. Het diploma vermeldt: Zang.

Welke muzikale activiteiten doe je nog meer dan koordirectie?

Ik heb mijn eigen zangles praktijk. Dat is dus meer educatief. Op dit moment ben ik ook nog backing vocalist bij een popzangeres. LEVI heet ze. Daar zingen we op popfestivals. Bijvoorbeeld ‘Jazz aan de gracht’ in Den Haag. Dat is eind augustus. Allemaal bandjes in bootjes op het water. Die varen dan rond en spelen af en toe.

Verder zit ik in een project dat heet: The Royal Sisters. Royal vanwege het Koninklijk Conservatorium Den Haag, waar de twee andere zangeressen hebben gestudeerd. Dat is een jazzband. Vocaal trio en instrumentaal trio. De arrangementen zijn van Liesbeth Gieben, een van de zangeressen. We zingen met een knipoog naar oude jazzzangeressen zoals de Andrew Sisters.

We vinden prikkelende onderwerpen zoals de datingsite Tinder ook leuk om als inspiratie voor een lied te nemen.

Met de volgende link kun je ons beluisteren: https://m.youtube.com/watch?v=BJAIjJJ4oDU

Ook zing ik nog in een duo met mijn broer. Ik zing en speel piano en hij zingt en speelt gitaar. Zijn artiestennaam is Bastian Steven. Veelal covers spelen we en als mensen daarom vragen doen we ook eigen nummers. We treden op tijdens bedrijfsfeestjes, recepties, verjaardagen en zo.

Een link naar dit duo is: https://m.youtube.com/watch?v=JuivsOk2yJg

Wat kun je vertellen over je lesgeven?

Les geven doe ik al zeven jaar. Ook in Duitsland af en toe. Ik heb een fascinatie voor de stem. Elke zanger is weer anders dus ik leer ook heel veel van het lesgeven. Op dit moment is de verhouding ongeveer tweederde volwassenen tegen eenderde kinderen en dat vind ik wel een fijne balans.

Zanglessen van drie kwartier maar ook les aan mensen die zich voorbereiden op een auditie, die een basiscursus piano willen volgen of solfège. Tieners stimuleren om zelf liedjes te schrijven en uitvoeren vind ik ook heel leuk.

Heb je ook wel eens mensen waarbij je denkt: Dit is niets en het wordt hem ook niet?

Nee, echt niet. Ik heb eens aan een acrobaat van een circus die helemaal geen muzikale aanleg had, een dril programma van veertig minuten per dag gegeven. Dus eigenlijk gehoortraining. Daarmee vond hij een vorm waarmee hij in zijn werk iets met muziek kon doen.

Op je website www.lottejanssenmusic.com lees ik: ‘Harmonious pop for Rare Rapters and Fable Pheasants’. Vertel.

Bij deze groep, One bird Orchestra https://m.youtube.com/watch?v=48I0Ha7M3ic waar ik nu even niet meer mee werk, vonden we het leuk om ‘catchy’ poplijntjes te bedenken en met behulp van vrije improvisatie niet zo voor de hand liggende harmonieën op te zoeken. Dissonantie verkennen en improviseren. Dat is de ‘Harmonious pop’, de catchy kant.

Fable Pheasants zijn de vreemde, sprookjesachtige, kleurrijke fantasiekanten daarin. We schrijven alle vier, komen bij elkaar en gaan dan arrangeren. Op een bepaald moment neemt iemand de leiding, beslist wat de rode lijn is en dat wordt dan vastgelegd. Daarbij heb ik ook een poosje elektrische drums gespeeld. Dit werk is al wel vier jaar oud. Nu zou ik wat anders maken maar het is wel representatief voor mijn werk. Ik houd heel erg van op tekst gebaseerde liedjes waar ook ruimte is voor improvisatie. Dat vind ik interessant: Waar houdt compositie op en waar begint improvisatie.

Als je vrijkaartjes voor André Rieu zou krijgen, ga je er dan heen of geef je ze weg?

Die geef ik weg. Dat is niet mijn ding. Ik heb respect voor die man als musicus en ondernemer maar ik ga liever een avondje Monopoly spelen.

Wat is je indruk van het afscheidsconcert van onze vorige dirigent?

Heel warm. Prachtig. Heel veel mooie dingen gehoord. Ik ben erg blij met de bassen. Mooie balans. Ik had de hele tijd heel veel zin om er mee te beginnen. Je hoort ook van alles waar je zin hebt om je tanden in te zetten. Heel bijzonder ook om op zo’n manier afscheid te nemen. Echt een cadeau aan hem.

Wie is je favoriete zanger(es)?

Dat vind ik een onmogelijke vraag. Mag ik er ook tien noemen?

In moderne jazz: Sidsel Endresen, Noorse zangeres. In dezelfde categorie: Erika Angel, een Zweedse. Skandinavische jazz vind ik prachtig.

Natuurlijk houd ik van Ella Fitzgerald. Dat begon al op mijn vijftiende en dat blijft.

Wat betreft klassiek: Emma Kirkby. Die wordt ook wel de ijskoningin van de klassieke zang genoemd. Dat vind ik zo mooi omdat je een link naar de Cool Jazz (o.a. Miles Davis) ziet. Heel minimalistisch, zonder vibrato. Heel ‘recht’. Zo zingt ze. Prachtig.

Verder is Bobby McFerrin ( Don’t worry, be happy) altijd een inspiratie. Hij geeft soloshows. Ik heb eens met hem gezongen toen hij bij een optreden zangers uitnodigde om mee te doen. Vrije improvisatie. Mooi! Maar wat er nu in me opkomt is maar een greep uit de musici die ik bewonder.

Ik noem nu een aantal tweetallen namen, begrippen waarbij je er snel één moet kiezen. (Lotte’s keuze vet gedrukt)

Miles Davis – Erik Vloeimans

Elvis Presley –  Beatles

Beatles – Stones

Toonkunstkoor – Schudden voor gebruik

Klassiek – Jazz

Blues  – Pop

Instrumentaal  – Vocaal

Gitaar – Saxofoon

Wat wil je nog kwijt voordat je aan het dirigeren van Couleur Locale begint?

Ik heb er heel veel zin.

Ik wil ook aan mezelf werken, aan mijn manier van dirigeren, aan mijn stijl, een goede relatie opbouwen.