Couleur Locale en Corona

Zo trots als we waren, ruim een jaar geleden, dat we in Nederland een echt ‘koorland’ zijn, zo verdween in enkele maanden tijd een leuke zanghobby voor de tienduizenden koorzangers als sneeuw voor de zon. Ook bij ons koor eiste ‘Het Virus’ zijn tol.

Na aanvankelijk gesleutel aan de oefenruimte, aan opstelling, desinfectie en ventilatie besloten ook wij van Couleur Locale om een andere, meer geschikte locatie te huren. Die werd gevonden in de gemeentelijke sporthal. Maar met de tweede golf in aantocht en nog lang geen zicht op vaccinatie moest we besluiten om tijdelijk helemaal te stoppen met zingen in een zaal.

Door het massale thuiswerken per laptop kwam het, inmiddels niet meer weg te denken computerprogramma ZOOM, in beeld.

Dat leek een aardig alternatief om op afstand veilig samen te kunnen komen en te zingen. Elkaar zien en spreken, vergaderen lukt wel aardig maar al snel  bleek overal dat zingen met het ZOOM programma niet goed werkte.

De behoefte bij koren en bands om samen muziek te maken was enorm. Logisch dus dat er een programma werd gelanceerd dat in die behoefte voorzag.

JAMULUS voorzag in die software. Een gratis te downloaden programma dat beter omgaat met de transmissiesnelheden waardoor precies gelijktijdig zingen mogelijk is.

Een videoverbinding met JAMULUS is niet mogelijk dus elkaar zien en tegelijk zingen kan alleen door beide programma’s tegelijk af te spelen.

Daar zijn wel wat technische handgrepen voor nodig maar overleg met andere koren en bekijken van goede instructiefilmpjes van Youtube over toepassen van Jamulus en ZOOM op je computer hebben er toe geleid dat we al weer een poosje met een groot deel van ons koor wekelijks virtueel zingen.

Voor onze dirigent Lotte ook een hele toer om iedereen digitaal aan te sturen maar we worden er steeds beter in.